To-ugers madplan

Af de lækre klimavenlige opskrifter, københavnerne har indsendt, har vi udformet en to-ugers madplan, så du nemt kan komme i gang med at spise mere klimavenligt. Retterne er nemme og hurtige at lave og så passer de til sæsonen.

Se de 14 opskrifter

Vis alle

Mandag: Glosuppe med kikærter af Johan fra Valby

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 60 minutter 

Indkøbsliste:

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 1/4 knoldselleri
  • 1 skefuld tomatpuré
  • 2 skefulde soltørrede tomater i olie
  • Ca 1 liter grøntsagsbouillon (Herbamare er bedst)
  • Olivenolie til stegning
  • 1 dåse kikærter
  • 1 tsk sød paprika
  • 1 tsk salt
  • Et par stænk olivenolie
  • Ca. 200 g pasta 
  • Lidt basilikumblade til pynt



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/glosuppe-med-kikaerter-johan-fra-valby

Tirsdag: Bagt hokaidogræskar med feta og græskarkerner af Orla fra Vesterbro

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 40 minutter (inkl. forberedelse) 

Indkøbsliste:

  • 1 stk. hokkaido græskar (alternativt butternut squash) 
  • 200 gram feta (tilpas mængde til din smag)
  • 50-100 gram græskarkerner
  • Olie
  • Evt. majstacoskaller for at have lidt knas til retten



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/bagt-hokaidograeskar-med-feta-og-graeskarkerner-orla-fra-vesterbro

Onsdag: Blomkålskarry af Julie fra Nørrebro

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 30 minutter  

Indkøbsliste:

  • 1 Blomkål,
  • 1 dåse kikærter,
  • 2 dåser kokosmælk,
  • 2 små løg,
  • 3 fed hvidløg,
  • 3 tsk. tomatpuré (mere kan tilsættes efter behov),
  • 1 tsk. garam masala,
  • 1 tsk. stødt koriander,
  • 1 tsk. karry,
  • Salt, peber og evt. chili. 
  • Serveres med ris, peanuts, lime, frisk koriander og evt. mango chutney



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/blomkaalskarry-julie-fra-noerrebro

Torsdag: Linsedhal af Krisztina fra Amager

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 45 minutter

Indkøbsliste:

  • 1 spsk. olie
  • 2 stk. løg
  • 2 fed hvidløg
  • 400g røde linser
  • 2 dåser hakkede tomater (ca. 800 ml.)
  • 1 dåse kokosmælk (ca. 400 ml.)
  • 1 bouillonterning (eller din egen krydderiblanding)
  • Krydderier: karry, oregano, salt, gurkemeje
  • Valgfrit: frisk koriander til topping
  • Valgfrit: Tilføj yderligere kikærter eller kidneybønner for en større og mere nærende portion
  • Nyd det med ris eller dit valg af brød



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/linsedhal-krisztina-fra-amager

Fredag: Gnocchi shakshuka af Mie fra Nordvest

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 20 minutter

Indkøbsliste:

  • 2 røde peberfrugter
  • 1 squash
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk røget paprika
  • En knivspids cayennepeber (valgfrit)
  • 2 x 400 g dåser med hakkede tomater
  • 500 g Gnocchi
  • 1 spsk. harissa (valgfrit)
  • Burratta, ricotta eller parmesan 
  • En håndfuld basilikum eller persille (valgfrit, til pynt)



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/gnocchi-shakshuka-mie-fra-nordvest





 

Lørdag: Grøn julebøf af Maibritt fra Nørrebro

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 60 minutter

Indkøbsliste:

  • 200g grønne linser
  • 4 store gulerødder
  • 1/4 knoldselleri
  • 1 dl. græskarkerner
  • 1 dl. solsikkeolie
  • 1 fed hvidløg
  • 3 store løg
  • 2 æg
  • 1 tsk. kanel
  • 2 tsk. oregano
  • 1/4 tsk. muskatnød
  • 1 tsk. allehånde
  • 1 spsk. brun farin
  • 1 tsk. tomatpuré
  • 2 tsk. salt og peber
  • Estragon, salt og peber, laurbærblade
  • (Lille) salvie dusk 
  • 100g smør
  • Olie til stegning



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/groen-juleboef-maibritt-fra-noerrebro

 

Søndag: Tøm grøntsagsskuffen-suppe af Kiri kim fra Nørrebro

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 40 minutter 

Indkøbsliste:

  • Intet - rester fra køleskabet.
  • Som topping kan man evt. bruge hakkede sojastrimler og persille.
  • Vi spiste også lidt brød til.



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/bagt-toem-groentsagsskuffen-suppe-kiri-kim-fra-noerrebro

 

Mandag: Vafler af kikærter af Izabella fra KBH K

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 30 minutter 

Indkøbsliste:

  • 4 kopper kogte kikærter
  • 3 æg
  • ½-1 dl olie
  • 1 kop vand
  • 2 løg
  • hvidløg
  • salt, peber, chili
  • dine yndlingskrydderier, fx garam masala, zaathar, karry eller lignende
  • 2 spsk bagepulver

 

Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/vafler-af-kikaerter-izabella-fra-kbh-k

 



 

Tirsdag: Afrikansk gryderet af Bodil fra Vesterbro

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 40 minutter 

Indkøbsliste:

  • 600-800g græskar (hokkaido eller butternut) eller sød kartoffel
  • Olivenolie
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1,5 tsk. paprika
  • 1-2 røde chili (smag til)
  • 4 cm. frisk ingefær
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 dl. peanutbutter
  • 1 dåse kikærter (240g drænede)
  • 1-2 dl. kokosmælk (eller grøntsagsfond)
  • Salt og peber
  • Frisk lime



Til servering fx:

  • Frisk koriander, chiliflager og lime
  • Ristede usaltede peanuts 
  • Ris

 

Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/afrikansk-gryderet-med-peanutbutter-bodil-fra-vesterbro

Onsdag: Knoldotto af Thomas & Maria fra Nordvest

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 45 minutter

Indkøbsliste:

  • 1 knoldselleri 
  • 1 løg
  • 1 hvidløg
  • Ca. 400g perlebyg
  • 1l fond eller bouillon 
  • 1 dl. hvidvin (kan undlades) 
  • 50-100g parmesan
  • 50-100g creme fraiche
  • 50g sukker
  • 50g eddike
  • 50g vand





Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/knoldotto-thomas-maria-fra-nordvest



 

Torsdag: Ungarsk champignongpaprikash af Krisztina fra Amager

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 55 minutter

Indkøbsliste:

  • 400-500g svampe
  • 2 mellemstore løg
  • Olie
  • 2 spsk. mel
  • 200 ml. creme fraiche
  • Krydderier: paprika, salt, peber

Nyd den med ris eller pasta ved siden af

Nyd det med ægte østeuropæisk stil, og hav også syltede agurker på siden

Nyd det med ægte østeuropæisk stil, og tilsæt ærter til risene



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/ungarsk-champignonpaprikash-krisztina-fra-amager

 

Fredag: Pasta med svampe af Alfred fra Vesterbro

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 35 minutter 

Indkøbsliste:

  • 500 gram pasta 
  • 200 gram champignon
  • 1 dl belugalinser
  • 3 hele æg
  • 2 fed hvidløg
  • ½ stk. chili
  • 150 gram parmesanost 
  • 2-3 spsk. olivenolie

Persille til pynt



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/pasta-med-svampe-alfred-fra-vesterbro

Lørdag: Grøntsagsdumplings af Rikke fra Nørrebro

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 60 minutter 

Indkøbsliste:

Dumplings:

  • 1 pakke gyozadej 
  • 200 gram tofu
  • 200 gram champignon 
  • 200 gram spidskål
  • 2 gulerødder
  • 2 forårsløg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 lille stykke ingefær
  • 2 spsk. soya
  • 2 spsk. sesamolie

Sauce:

  • 120 ml. soya
  • 60 ml. risvineddike
  • 1 tsk. sesamolie
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1 stk. ingefær, hakket



Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/groentsagsdumplings-rikke-fra-noerrebro

Søndag: Italiensk bønnesuppe med parmesan af Annette fra Husum

Sværhedsgrad: OOOO

Tid: 45 minutter 

Indkøbsliste:

  • 200 g borlottibønner eller hvide bønner
  • 200 g spelt
  • 2 gulerødder i tern
  • 1 stang blegselleri eller tilsvarende knoldselleri, finthakket
  • 1 løg, finthakket
  • 3 fed hvidløg 
  • Rosmarin
  • Endeskiven af en parmesanost 
  • Olivenolie
  • 1,4L kyllingebouillon eller grøntsagsbouillon
  • Persille 

Se fremgangsmåde her:

https://klimakogebogen.kk.dk/italiensk-boennesuppe-med-parmesan-anette-fra-husum

Få din to-ugers madplan her