Knoldotto - Thomas & Maria fra Nordvest
Sværhedsgrad: OOOO
Tid: 45 minutter
Ingredienser:
1 knoldselleri
1 løg
1 hvidløg
Ca. 400g perlebyg
1l fond eller bouillon
1 dl. hvidvin (kan undlades)
50-100g parmesan
50-100g creme fraiche
50g sukker
50g eddike
50g vand
Fremgangsmåde:
- Snit løg og hvidløg fint.
- Skræl knoldselleri og snit det hele i små tern. Tag en lille håndfuld fra som snittes i helt små tern (de skal syltes). Gem også gerne et par blade fra toppen til garniture.
- Sautér løg, hvidløg og 1/3 af knoldsellerien i lidt olie til løgene er klare.
- Tilsæt perlebyg og hvidvin og lad hvidvinen koge helt ind.
- Tilsæt 2/3 af bouillonen og lad det koge op under omrøring.
- Efter 10 minutter tilsættes endnu 1/3 af knoldsellerien, og det hele røres rundt.
- Det skal nu koge i ca. 5 minutter, eller til perlebyggen er mør. Tilsæt mere bouillon undervejs hvis nødvendigt.
- Samtidig lunes vand, sukker og eddike til en syltelage. Opløs sukkeret og tilsæt de helt små tern af knoldselleri, mens lagen er lun.
- Når perlebyggen er mør, slukkes varmen, og den sidste 1/3 af knoldsellerien tilsættes sammen med parmesan og creme fraiche. Tilsæt evt. også lidt olivenolie eller smør for at creme retten endnu mere. Få det hele cremet godt sammen og sørg for, at retten ikke er for våd, inden creme fraiche og parmesan tilsættes.
Server med det syltede selleri på toppen og eventuelt de finthakkede blade fra stænglen og friskrevet parmesan.