Madhacks
Sovse-hack / Christian
SOVSE-HACK
Bearnaisesovs er typisk lavet på en masse smør, men den klassiske sovs kan sagtens laves mere klimavenligt, hvis man bruger fx gulerod, kartoffel og blomkål som grundingredienser. Det giver en cremet konsistens og en kulør, som vi kender fra den velkendte bearnaisesovs.
Kog dine gulerødder, blomkål og kartofler, så de bliver møre. Derefter blender du dem med en smule smør, tilsætter æg og blander til sidst estragon og væske (bouillon) i.
Sovse-hacket er leveret af Christian. Han laver til daglig velsmagende, sund, økologisk og klimavenlig mad til børnene i Madskolen på Peder Lykke Skole på Amager.
Æbleskrogs-hack / Stephan
ÆBLESKROGS-HACK
I stedet for at smide æbleskrog i skraldespanden, så gem dem til marmelade eller chutney. Tag dine æbleskrog, skær dem ud i bidder på 2-3 centimeter, smid dem i en gryde og begynd at koge dem ind. Der må gerne være skrald på. Hvis du laver en marmelade, skal du tilsætte en halv deciliter vand og samme mængde sukker. Kog i 10 minutter og blend det, når skrogene er møre. Smag til med sukker og citron alt afhængig af, hvor sød du ønsker din marmelade. Til sidst skal du sigte blandingen for at få kerner sorteret fra.
Laver du en chutney i stedet, skal æblerne koge i lidt længere tid (15-20 minutter), så krydderierne integreres bedre i massen. Tilsæt til sidst citron og krydderier efter behov.
Æbleskrogs-hacket er leveret af Stephan. Han laver til daglig velsmagende, sund, økologisk og klimavenlig mad til børnene i Madskolen på Peder Lykke Skole på Amager.
Sylte-hack / Kasper
SYLTE-HACK
Hvis du en dag har syltet og har noget syltelage, så kan du med fordel gemme syltelagen og lave den om til en glace, i stedet for at smide den ud. En glace laver du ved at koge syltelagen ind i en gryde. En helt simpel måde at tilføje ekstra velsmag til fx salater og tærter.
Sylte-hacket er leveret af Kasper. Han laver til daglig velsmagende, sund, økologisk og klimavenlig mad til børnene i vuggestuen Villa Rose på Østerbro, hvor han er mad-pædagog.
Rugbrøds-hack / Kasper
RUGBRØDS-HACK
Tørt rugbrød ryger desværre ofte i skraldespanden, men det behøver det slet ikke. Hvis du har rugbrød tilovers, som intet fejler udover at være blevet tørt og kedeligt, så rist det i ovnen eller på panden sammen med lidt nødder, kerner og krydderier og brug det som topping til fx suppe. Denne mellemøstlige spise, dukkah, er et genialt supplement til forskellige retter, der kunne trænge til lidt krydret topping. Tag rugbrødsrester, lidt nødder eller kerner og hak det i en minihakker så fint eller groft, som du vil have det, og rist det til det er gyldent. Tilsæt så de krydderier, du helst vil have. At bruge dukkah er også en god måde at vænne børn til at spise forskellige krydderier og give dem mad-mod ved at lade dem krydre deres mad selv.
Rugbrøds-hacket er leveret af Kasper. Han laver til daglig velsmagende, sund, økologisk og klimavenlig mad til børnene i vuggestuen Villa Rose på Østerbro, hvor han er mad-pædagog.
Suppedags-hack / Kasper
SUPPEDAGS-HACK
Det er et godt hack altid at have en suppedag, så grøntsagsrester ikke går til spilde. Gem rester fra andre måltider i løbet af ugen og lav en suppedag, hvor du bruger alle de smårester, der er blevet skåret fra i ugens løb.
Suppedags-hacket er leveret af Kasper. Han laver til daglig velsmagende, sund, økologisk og klimavenlig mad til børnene i vuggestuen Villa Rose på Østerbro, hvor han er mad-pædagog.
Kødsovs-hack / Laura
KØDSOVS-HACK
Kødsovsen er en go-to i mange hjem, men den kan hurtigt gøres grønnere, hvis du har lyst til det – måske endda i faser. Du kan starte med at tilsætte en del grøntsager, fx gulerødder, til oksekødet. Prøv så næste gang at skifte halvdelen af oksekødet ud med kyllingefars. Derefter kan du lave den udelukkende med kylling, så halvt kyllingefars og halvt linser eller bønner og til sidst måske helt udfase kødet og lave den helt vegetarisk med fx linser og bønner.
Kødsovs-hacket er leveret af Laura. Hun laver til daglig velsmagende, sund, økologisk og klimavenlig mad til københavnerne, der spiser i Møllehuset, som ligger i De Gamles By på Nørrebro.
Brød- og bolle-hack / Laura
BRØD- OG BOLLE-HACK
En måde at gøre sit bagværk mere klimavenligt, er ved at bruge kikærte- eller ærtemel. Hvis man ikke lige har det i køkkenskabet, kan man blende en dåse helt almindelige kikærter og putte i dejen. Hvis man vil være ekstra klimagod, kan man også tilsætte alt fra gulerodsskræller til kartoffelrester eller slatne purløg i sin dej. Det er en god måde at bekæmpe madspild på samtidig med, at man også får tilsat protein til sit bagværk.
Brød- og bolle-hacket er leveret af Laura. Hun laver til daglig velsmagende, sund, økologisk og klimavenlig mad til københavnerne, der spiser i Møllehuset, som ligger i De Gamles By på Nørrebro.